miércoles, 17 de noviembre de 2010

Les festes de Santa Tecla


Les festes de Santa Tecla
 

Les festes de Santa Tecla són el conjunt d'activitats que es duen a terme el mes de setembre a Tarragona amb motiu de la festa de la patrona de la ciutat. Actualment Santa Tecla ja no és només un seguit de celebracions festives i religioses que tenen lloc al volant de la festivitat del 23 de setembre, sinó que combina durant deu dies el vessant més tradicional, els espectacles d'artistes coneguts vinguts d'arreu i les activitats promogudes pel ric teixit social de la ciutat.


Els orígens de la festa
Si bé a Tarragona el culte a Santa Tecla ja era practicat des de molt antic, no serà fins al període de la Reconquesta quan les festes perfilen l’estructura embrionària que es perpetuarà fins a l’actualitat.
El 1091 el papa Urbà II restableix, si més no jurídicament, la seu metropolitana de Tarragona i declara la festivitat de Santa Tecla jornada de precepte i celebració principal de l’any. Això no obstant, únicament estem davant una fase prèvia a la restauració efectiva que es durà a terme uns anys més tard, el 1118; és aleshores quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer III el Gran fa ofrena de la ciutat al bisbe Oleguer de Barcelona. Serà a partir d’aquell moment quan podrem parlar d’una repoblació real de Tarragona. La butlla pontifícia de Gelasi II ratifica la diada de Santa Tecla com a festa principal de l’any i, evidentment, jornada de precepte.
Celebració
Les festes de Santa Tecla se celebren habitualment del 15 al 24 de setembre, però aquestes dates es poden modificar puntualment depenent de la ubicació dels caps de setmana en el calendari.
En l'actualitat el programa d'actes està compost per prop de 500 activitats impulsades per l'Ajuntament, les entitats o empreses del territori. L'eix central de la festa, però, el configuren aquells actes més tradicionals que es repeteixen any rere any i que conformen l'anomenada seqüència ritual de la festa.

Seguici popular
El Seguici Popular és un dels elements definitoris de les festes de Santa Tecla. Es tracta del conjunt de balls i danses, entremesos, bèsties i representacions al·legòriques que protagonitzen les festes des del segle xiv. En els últims anys s'ha dut a terme un important procés de recuperació que ha permès a Tarragona disposar d'un dels seguicis més importants dels Països Catalans.
 
Actes principals:
-          Sant Miquel i Diables. Conegut popularment com el Ball de Diables, és l'element festiu que obre el Seguici Popular de la ciutat. Representa la lluita de les forces del bé, personificades en l'arcàngel sant Miquel, contra les del mal, escenificades pels diables.

      -          Gegants de la ciutat. Aquests altíssims personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s'enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l'atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament l'any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l'any següent ja s'enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb tres parelles.
 

-          Ball de Turcs i Cavallets. Aquest entremès simbolitza la lluita entre els bàndols turc i cristià en plena època medieval. Els turcs tarragonins barregen influències de guerrers medievals amb la dels corsaris o pirates musulmans que continuaren arribant durant diferents moments a la nostra costa.

      -          Els capgrossos. Els capgrossos actuarien com a preservadors de l'espai sagrat necessari per realitzar la festa tot obrint el pas i alhora són el contrapunt més popular, amb una funcionalitat més lúdica.





Els castells
Les festes de Santa Tecla són una de les cites castelleres més importants de qualsevol temporada. De fet, històricament, Tarragona sempre ha estat una plaça de primeríssim nivell, com ho demostren els nombrosos castells de nou pisos aixecats per les colles vallenques durant el segle xix i, especialment, el quatre de nou sense folre assolit per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 24 de setembre de 1881 a la plaça de les Cols.                                  
Actualment les festes de Santa Tecla disposen de tres actuacions castelleres:
-          El primer diumenge de festes la plaça de la Font és escenari d’una gran diada amb dues colles convidades –les millors del moment– i les dues de la ciutat que millors castells hagin bastit l'any anterior. Aquesta jornada ha permès a la festa major tarragonina recuperar els castells de gamma extra.

-          El 23 de setembre, festivitat de Santa Tecla, les quatre colles castelleres de la ciutat proven les seves millors construccions en una plaça de la Font plena de gom a gom.


-          El 24 de setembre, jornada de la Mercè, les quatre colles locals tornen a ser protagonistes en una diada especial. A la plaça de les Cols les agrupacions disposen de dues rondes de castells abans d’afrontar una construcció singular: el pilar caminant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario