martes, 23 de noviembre de 2010

Mercè Rodoreda


  Mercè Rodoreda i Gurguí neix a Barcelona, al barri de Sant Gervasi, el 10 d'octubre de 1908. És coneguda sobretot com a novel·lista i contista, però escriu també unes quantes obres dramàtiques i poesia lírica. El 1928, es casa amb Joan Gurguí, un matrimoni al qual es veu abocada, i el naixement del seu únic fill, Jordi Gurguí, el 1929, es converteixen, per l'autora, en una experiència traumàtica. Iniciarà una carrera de gran regularitat i de perfeccionament progressiu, que es manifesta en les col·laboracions als diaris i revistes de més prestigi d'aquells anys, generalment en forma de contes (Meridià, Mirador, Revista de Catalunya) i, també, amb la publicació de novel·les que, exceptuant-ne l'última, l'autora acabarà rebutjant en bloc i que no inclou en les seves Obres completes: Sóc una dona honrada (1932), Del que hom no pot fugir (1934), Un dia en la vida d'un home (1934), Crim (1936), i Aloma (1938), que va guanyar el premi Crexells.
Aquests són anys de molta activitat, durant els quals l'escriptora treballa al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya i és membre activa de la Institució de les Lletres Catalanes.
Amb vint-i-dos contes (1958), obté el premi Víctor Català 1957, que l'impulsa a redactar, gairebé alhora, les novel·les Jardí vora el mar, La plaça del Diamant i La mort i la primavera.
L'any 1966, li atorguen, finalment, el premi Sant Jordi per El carrer de les Camèlies, sense que l'autora s'hi hagi presentat, ja que aquell any la convocatòria ha decidit distingir una obra ja publicada. Aquesta novel·la rep posteriorment dos premis més, el de la Crítica (1967) i el Ramon Llull (1969). Després vindran La meva Cristina i altres contes (1967), Jardí vora el mar (1967) i la segona versió d'Aloma (1969).
A Romanyà acabarà la novel·la Mirall trencat (1974), considerada per molts la més sòlida de la seva producció, a la qual seguiran Semblava de seda i altres contes (1978), Tots els contes (1979), Viatges i flors (1980) i Quanta, quanta guerra... (1980).
En aquesta etapa de retorn a Catalunya, és membre i Sòcia d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i li és atorgat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1980. Afectada d'un càncer, declarat en molt poc temps, mor en una clínica de Girona, el 13 d'abril de 1983, i és enterrada a Romanyà de la Selva.
 Aquí teniu dos links més on podeu trobar-ne més informació.

www.mercerodoreda.cat/
www.lletra.net/es/autora/merce-rodoreda 

Vídeo sobre un escriptor: Ramón Llull

 


El nostre grup parlara sobre un autor molt important de la nostra literatura, Ramon Lull. 
Em escollit perquè a part de ser un escriptor bastant famos és un símbol de la cultura catalana per ser l'impulsor de la prosa catalana.
Ramon Llull va nèixer i morir a Palma de Mallorca, després d'haver fet unes de les obres més importants per tota la cultura catalana: el Llibre d'Evast e Blanquerna y el Fèlix o Llibre de Meravelles.
Ramon Llull va tenir unes visions sobre Crist, que el van fer anar arreu del continent Europeu, l'Àsia Menor i terra santa intentant evangelitzar jueus i musulmans.

Varekai a Barcelona


Varekai és un espectacle del Cirque du Soleil, que és va estrenar a Montreal al 2002.

La història comença quan un jove solitari cau del cel al llançar-se d’un paracaigudes i es troba al mig d’un bosc màgic i amb criatures fantàstiques. A partir de llavors comença un nova vida, amb aventures extraordinàries, en un món on tot és possible.

La paraula Varekai significa “a qualsevol lloc” en llengua romaní, la llengua dels gitanos, els eterns nòmades. Escrita per Dominic Champagne, aquesta producció rendeix homenatge a l’esperit nòmada, a l’ànima i a l’art de la tradició del circ, i als que busquen la passió infinita el camí que porta a Varekai.

Aquestes funcions tenen lloc a Barcelona, a la plataforma del zoo marí durant els dies 5 de novembre fins al 2 de gener de 2011.


Aquí teniu l’enllaç de la pàgina oficial d’aquest espectacle, on hi podreu trobar més informació i imatges. http://www.cirquedusoleil.com/es-es/shows/varekai/default.aspx

lunes, 22 de noviembre de 2010

Gossos, pop-rock català



Gossos és un grup de rock català format en els seus inicis per  Oriol Farré, Juanjo Muñoz, Natxo Tarrés i Roger Farré tots quatre de Manresa, es van unir l’estiu del 1993 per formar el grup, compost per  quatre veus, tres guitarres i un baix; aquesta circumstància va fer que des d’un principi el seu so fos totalment acústic. A finals del 93 i principis del 94 el grup es presentà a dos concursos; a tots dos és premiat. El premi del segon d'ells, la Primera Mostra de Pop-rock per a joves, els permet enregistrar el seu primer disc, anomenat com ells, Gossos. El seu productor serà Carles Cases, genial compositor manresà i bon amic del grup. L’any 1995 van treure el seu primer tema “Gossos” i va ser tot un èxit i l'any 96 Gossos treu el seu segon disc, En privat. A partir del 1997, gossos comença amb la seva segona etapa de concerts i la preparació d’una nova gira i un nou treball, que es publicat l’any 98. El quart, és un directe, que es grava al setembre del 98. El seu cinquè disc, és fruit d’un replantejament del grup, aquest volia sortir a actuar fora de Catalunya i expandir la seva música, així dons decideix fer el seu primer disc en castellà, aquest es considerat el seu millor disc, el van anomenar De viage, i es basa sobretot en el seu trasllat a Madrir, on el graven i les experiències d’aquest. “Gossos és conscient d'haver fet, amb De Viaje, un dels seus millors discs. La recerca d'aquest nou so, molt més ric, i una maduresa en les lletres, fan que sentin que aquest cinquè treball és, més que un disc, una experiència vital, única i irrepetible.” L'any 2002 Gossos fa un pas endavant en la seva carrera. Als quatre membres s'hi incorpora un cinquè, Santi Serratosa, bateria. A més, Gossos fa el pas definitiu cap al so elèctric, més contundent que l'acústic dels principis. D'aquests nous cinc Gossos neix aquest treball, El Jardí del temps.  2007, És any d'Oxigen, el novè disc de la banda,  un nou pas endavant en la carrera d'un grup que porta 14 anys damunt dels escenaris, un disc amb vocació internacional, sorgit de Manresa més que mai. Un disc que conduirà al grup a nous horitzons i noves petjades. I com diu el tema Corren amb la participació de Macaco, del seu últim disc, Oxigen,  mai oblidaran el seu començament, ni els records dels principis d’aquest grup,aquí teniu un enllaç on podeu escoltar aquesta cançóhttp://www.youtube.com/watch?v=YV8wQ4JxsF4

miércoles, 17 de noviembre de 2010

Les festes de Santa Tecla


Les festes de Santa Tecla
 

Les festes de Santa Tecla són el conjunt d'activitats que es duen a terme el mes de setembre a Tarragona amb motiu de la festa de la patrona de la ciutat. Actualment Santa Tecla ja no és només un seguit de celebracions festives i religioses que tenen lloc al volant de la festivitat del 23 de setembre, sinó que combina durant deu dies el vessant més tradicional, els espectacles d'artistes coneguts vinguts d'arreu i les activitats promogudes pel ric teixit social de la ciutat.


Els orígens de la festa
Si bé a Tarragona el culte a Santa Tecla ja era practicat des de molt antic, no serà fins al període de la Reconquesta quan les festes perfilen l’estructura embrionària que es perpetuarà fins a l’actualitat.
El 1091 el papa Urbà II restableix, si més no jurídicament, la seu metropolitana de Tarragona i declara la festivitat de Santa Tecla jornada de precepte i celebració principal de l’any. Això no obstant, únicament estem davant una fase prèvia a la restauració efectiva que es durà a terme uns anys més tard, el 1118; és aleshores quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer III el Gran fa ofrena de la ciutat al bisbe Oleguer de Barcelona. Serà a partir d’aquell moment quan podrem parlar d’una repoblació real de Tarragona. La butlla pontifícia de Gelasi II ratifica la diada de Santa Tecla com a festa principal de l’any i, evidentment, jornada de precepte.
Celebració
Les festes de Santa Tecla se celebren habitualment del 15 al 24 de setembre, però aquestes dates es poden modificar puntualment depenent de la ubicació dels caps de setmana en el calendari.
En l'actualitat el programa d'actes està compost per prop de 500 activitats impulsades per l'Ajuntament, les entitats o empreses del territori. L'eix central de la festa, però, el configuren aquells actes més tradicionals que es repeteixen any rere any i que conformen l'anomenada seqüència ritual de la festa.

Seguici popular
El Seguici Popular és un dels elements definitoris de les festes de Santa Tecla. Es tracta del conjunt de balls i danses, entremesos, bèsties i representacions al·legòriques que protagonitzen les festes des del segle xiv. En els últims anys s'ha dut a terme un important procés de recuperació que ha permès a Tarragona disposar d'un dels seguicis més importants dels Països Catalans.
 
Actes principals:
-          Sant Miquel i Diables. Conegut popularment com el Ball de Diables, és l'element festiu que obre el Seguici Popular de la ciutat. Representa la lluita de les forces del bé, personificades en l'arcàngel sant Miquel, contra les del mal, escenificades pels diables.

      -          Gegants de la ciutat. Aquests altíssims personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s'enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l'atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament l'any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l'any següent ja s'enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb tres parelles.
 

-          Ball de Turcs i Cavallets. Aquest entremès simbolitza la lluita entre els bàndols turc i cristià en plena època medieval. Els turcs tarragonins barregen influències de guerrers medievals amb la dels corsaris o pirates musulmans que continuaren arribant durant diferents moments a la nostra costa.

      -          Els capgrossos. Els capgrossos actuarien com a preservadors de l'espai sagrat necessari per realitzar la festa tot obrint el pas i alhora són el contrapunt més popular, amb una funcionalitat més lúdica.





Els castells
Les festes de Santa Tecla són una de les cites castelleres més importants de qualsevol temporada. De fet, històricament, Tarragona sempre ha estat una plaça de primeríssim nivell, com ho demostren els nombrosos castells de nou pisos aixecats per les colles vallenques durant el segle xix i, especialment, el quatre de nou sense folre assolit per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 24 de setembre de 1881 a la plaça de les Cols.                                  
Actualment les festes de Santa Tecla disposen de tres actuacions castelleres:
-          El primer diumenge de festes la plaça de la Font és escenari d’una gran diada amb dues colles convidades –les millors del moment– i les dues de la ciutat que millors castells hagin bastit l'any anterior. Aquesta jornada ha permès a la festa major tarragonina recuperar els castells de gamma extra.

-          El 23 de setembre, festivitat de Santa Tecla, les quatre colles castelleres de la ciutat proven les seves millors construccions en una plaça de la Font plena de gom a gom.


-          El 24 de setembre, jornada de la Mercè, les quatre colles locals tornen a ser protagonistes en una diada especial. A la plaça de les Cols les agrupacions disposen de dues rondes de castells abans d’afrontar una construcció singular: el pilar caminant.